image.png
Denne gjengen av Pol-spillere gleder seg til Sommer på Stemmen. 
Det blir full fres for barn og unge på Stemmen og i Tastahallen de første to ukene i august. 
-Dette gleder vi oss utrolig mye til. Nå håper vi mange barn og unge i nærmiljøet finner veien til aktivitetene våre. Både de som ikke har erfaring fra aktivitetene og de som er mer øvet. Her er det plass for alle, og vi legger vekt på idrettsglede og mestring i opplegget vi kjører, sier Pols Bengt Olav Gåsøy som er en av de mange engasjerte foreldrene i opplegget Sommer på Stemmen.
Pol-ildsjel Ragnar Ødegaard har vært medlem i Pol i 40 år og primus motor for mye av det som har skjedd i klubben. Han er trener for klubbens A-lag og vil berike dagene med sin fotballkunnskap og lune humør. Han er svært tilfreds med at Pols og Kampen IBKs program nådde opp og funnet verdig en plass i Barnas sommer som Stavanger kommune inviterte til.
-Vanligvis skulle vi ha arrangert Pols OBOS cup i juni, men den røyk naturlig nok på grunn av koronasituasjonen. Dette er en gratisturnering som har utviklet seg til å bli Rogalands største i sitt slag og er en viktig del av Pols inkluderende lavterskeltilbud i barnefotballen. Pol har jo som kjent byens og kanskje landets billigste fotballtilbud. Dette er en viktig del av Pol-sjelen tilbake fra 1945 om at klubben skal sette barn og unge i førersetet i klubbdriften, forteller Ødegaard.
 
Midt i blinken for Pol 
Barnas sommer høstet stort bifall i Pol-leiren og her var det bare for det store frivillige korpset i klubben og hive seg rundt og tromme sammen et spennende og bredt program.
-Opplegget er jo helt gratis, og det passer sånn sett midt i blinken for filosofien til Pol. Med litt støtte fra klubben også, så smir vi til et glimrende opplegg for ungene, inkludert noen overraskelser, sier Ødegaard som er imponert over iveren til barneavdelingen i klubben.
Fra Pols barneutvalg kan Bengt Olav Gåsøy melde om at det er stort engasjement om sommerens høydepunkt på Stemmen. Pol vil ha ansvar for fotballdelen og står klar til å lage innholdsrike dager på fotballbanen, både med øvelser, småbanespill, konkurranser og overraskelser.
-Vi har fått tilsagn til å kjøpe inn en del utstyr også for å kunne variere fotballaktiviteten. Vi vet jo av erfaring at fire timer med fotball i relativt høyt tempo for barn og unge blir litt mye, så her har vi lagt opp til alternative leker og sommeraktiviteter mellom slagene, sier Gåsøy.
Ragnar Ødegaard legger til:
-Barnas sommer har som opplegg inspirert klubbene til å engasjere ungdommer og unge voksne slik de kan få litt sommerjobb. Dette ønsker vi å tilby, men samtidig skal vi ha på plass noen nøkkelinstruktører for å styre aktiviteten, og da har vi gått litt ut i Pol-miljøet, og responsen er bare helt utrolig. Her sier folk at de gjerne kan ta seg fri noen dager fra jobb for å stille opp vederlagsfritt eller de vil gi honoraret til barne- og ungdomsarbeidet i klubben. Vi slutter aldri å bli imponert over den helt fantastiske innsatsen foreldre til barn og unge i denne klubben legger ned, sier Ødegaard og minner om at Pol er en av få fotballklubber i distriktet som utelukkende drives av frivillig arbeid uten lønninger til administrasjon eller trenere.
image.png
Pol-ildsjel Ragnar Ødegaard gleder seg til Sommer på Stemmen. 
-Hvorfor er det blitt slik, at mens andre klubber gjerne skor seg på medlemsmassen i form av høye egenandeler, kontingenter og loddbøker, så gir Pol mer tilbake til medlemmene sine? Er ikke dette litt uvanlig i våre dager? 
-Vi har fundert litt over det, men jeg tror det sitter i veggene hos oss. Det er en dypt forankret del av hele Pol-kulturen. Husk på at de som startet denne klubben i 1945 var utbrytere fra arbeideridrettslaget SK Star, som var aktivt fra 1926 til 1948, de siste to årene under navnet Bjergsted Sportsklubb. Dette var arbeidere og arbeidsløse unge, stort sett fra magre kår. De visste tidlig at idretten utgjorde et viktig sosialt treffpunkt for ungdommen i Kalhammeren, Bjergsted, Bakkeland og Kampen, og da gjaldt det å legge til rette for at alle kunne bli med. Dette viktige poenget har gått som en klar linje gjennom hele Pols historie og er overført fra en generasjon til den neste. Denne holdningen er en del av navet vårt, forteller Ødegaard og kommer med et par eksempler:
Pol tok med alle ungene på pinse-tur 
-Jeg regner med at det er mange av den litt eldre garde som husker tilbake til 1970- og 1980-tallet da Pol fylte opp busslaster med barn og unge hver pinse og sendte de land og strand på tur for å spille kamper mot andre lag. Klubben dekket alt av utgifter, og ungene fikk opplevelser og venner for livet.
-Et annet eksempel er da Pol for noen år siden stelte i stand fotballturnering for barn og unge og inviterte vennskapsklubber gratis til Stemmen. Etterhvert var arrangementet klart til å løftes videre. Det ble diskutert litt om påmeldingsavgift og det ble sett på hva andre klubber tok i påmeldingsavgift. Prisene var jo helt hinsides, og alle nikket samstemt enige da en av de Pol-tillitsvalgte sa: «Må det kosta någe?» Selvsagt trengte det ikke koste noe, men vi oppfordrer alle lagene om å legge en slant igjen i kiosken vår, og inntektene går selvsagt til barne- og ungdomsavdelingen i sin helhet, sier Ødegaard.
Hvem var denne tillitsvalgte som kom med forslaget om gratisturnering? Jo, Ødegaard selv!
Full fart med innebandy i Tastahallen 
image.png
Det er alltid mye gøy som skjer på innebandycampene til Kampen IBK og Sør Vest Bandykrets. 
En av dem som er med på å smi til opplegget Sommer på Stemmen, er Andreas Hagen i Kampen IBK. Han har rundt 25 års erfaring fra innebandy både som spiller og trener på høyt nivå – helt opp til eliteserien. Han er også en del av den aktive gjengen i Sørvest Bandyregion som er med på å utvikle innebandyen i Rogaland.
-Kampen IBK har etter hvert fått god erfaring med å arrangere innebandycamper, og klubben har også knyttet til seg dyktige instruktører som vet både å utfordre og skape trivsel og glede for barn og unge som deltar på aktivitetsukene våre. Nå satser vi på at mange nye også har lyst til å prøve innebandy, sier Hagen som også røper at han gjerne vil utfordre IL Pol til å starte opp egen innebandyavdeling for barn og unge i Tasta- og Kampen-området.
-Vi har spilt dette inn for noen ildsjeler i klubben, men det vil selvsagt være opp til årsmøte og klubben å ta stilling til dette. Men det er ingen hemmelighet at vi har fulgt med på arbeidet som Pol har lagt ned over tid, og vi ser at klubben som idrettslag skiller seg ut når det gjelder å få til lavterskelaktivitet for barn og unge med lav inngangsbillett – dette er akkurat slik vi ønsker å legge til rette for innebandy i distriktet.
-I en overgangsfase ser vi gjerne for oss at Pol kan bidra til å avlaste Kampen IBK, slik at eldre barn som skal over på storbanespill kan ha Pol som klubb, mens Kampen kan stå for opplæring av de ynsgte som deltar i minirundene på småbaner. Men dette er tanker vi eventuelt får spikre om det blir aktuelt, sier Hagen.
 
Spennende sjakkopplegg
Hagen har også lang erfaring fra sjakk og er en ivrig tilhenger av spillet og har også en klar formening om at sjakk er en utrolig fin inngangsport til økt konsentrasjon og læring for både skoleelever og idrettsutøvere. Som instruktører til Sommer på Stemmen har han valgt instruktører fra øverste hylle.
-Det blir lærer og pedagog Stian Auklend som kommer til å lede et knippe sjakkinstruktører. Jeg overdriver på ingen måte når jeg sier at Auklend er en fantastisk sjakkinstruktør som vet hvordan han skal gjøre sjakkundervisningen spennede, lekbetont og lærerik for både nybegynnere og viderekomne. I tillegg er Auklend en svært dyktig spiller selv også. Dette kommer til å bli knallbra, og her er det mye å glede seg til, sier Hagen.
Da er det bare å sette av de to første ukene i august til Sommer på Stemmen!